NÄR TRIANGELN FLYTTAR IN I REKTANGELN


Anna Iwarsson
Ordförande Svenska Gymnastikförbundet
ledamot i:
Riksidrottsstyrelsen/Förbundsstyrelsen SISU och Stockholmsidrottens styrelse

Fotograf: Izabelle Nordfjell
______________________________________________________________________

Svensk idrott är på en utvecklingsresa med målbilden att bli en idrottsrörelse för så många som möjligt, så länge som möjligt. I ditt unika uppdrag har du möjlighet att bidra till detta. På så sätt kommer vi lyckas gemensamt. Det stora sker nämligen i detta lilla, i varje möte med dina föreningskompisar och med dem som framöver kommer att upptäcka hur kul och utvecklande det är att träna och tävla.

Vi vill inkludera fler. Men för att lyckas behöver vi också förstå hur olika svenska folket ser på att träna och tävla. De bakomliggande drivkrafterna varierar och motiven är många. Så här kan man dela upp svenska folkets synsätt på träning och tävling:

TRÄNING SOM LIVSSTIL
De allra flesta som är engagerade i en idrottsförening har träning som sin livsstil och kan inte tänka sig ett liv utan ”sin idrott”. Att träna är något helt naturligt och ses inte som att det tar tid från annat. Man prioriterar det för att må bra. Många tycker om att tävla mot andra, andra gör det inte eller nöjer sig med att få tävla mot sig själv. Barn till föräldrar som har en aktiv livsstil kommer med största sannolikhet att ha en aktiv livsstil som vuxna.

ELITEN
Den svenska eliten har träning, tävling och prestation som sitt yrke eller delar av sitt yrke. Kroppen och knoppen är ett redskap för att uppnå sitt individuella eller lagets fastställda mål och själva resan innehåller ett flertal delmål. Livet är anpassat efter att bygga och utveckla en fysiskt och mentalt stark kropp som ska kunna prestera på topp när det väl gäller.

SKULLE VLJA TRÄNA, MEN INTE JUST NU
Den vanligaste orsaken till att man inte tränar är upplevelsen av brist på tid. Samtidigt inspireras många av olika bloggare eller böcker som berättar om hur man kan träna, äta och leva för att må bra. Skulle vilja-gruppen läser magasinen, tittar på hälsoprogrammen, kollar på barnens matcher och elitens tävlingar, är trogen ”sitt lag” och pratar gärna med vänner om att träna. ”Inte nu, men sen”. Längtan finns men yttre faktorer gör att man inte upplever att man kan, orkar eller har tid. Andra upplever att det räcker med att titta på idrott för att känna sig som en som har en aktiv livsstil.

DE INAKTIVA
De helt inaktiva kan inte tänka sig att träna eftersom de inte ser nyttan med det. Troligen har de inte vuxit upp med att idrotta, träna eller röra på sig eller att de vid något skeende i livet slutat träna som en direkt motreaktion till en dålig förebild i skolan eller i hemmiljön. De inaktiva upplever det motbjudande att anstränga sig, särskilt tillsammans med andra. Gratis prova-på-erbjudanden eller gemensamma träningsaktiviteter på jobbet är helt ointressant. Idag befinner sig över en miljon svenskar i denna grupp.

ELITMOTIONÄRERNA
Elitmotionärerna är oftast i åldern 30-50 år och är en målgrupp som vill träna, äta och sova som en elitidrottare. Ett konkret mål är uppsatt och den stora träningsmängden är strukturerat upplagd. Många upplever att det är just själva strukturen kring träningen som bidrar till en bättre helhet för resten av livspusslet. För att kunna ligga på den träningsnivå som krävs behöver det finnas en struktur för att äta, sova, arbeta, familjeliv etc. Inom detta ramverk infinner sig en känsla av frihet. Ofta kopplar man elitmotionärerna till maraton, klassikern eller triathlon men målgruppen finns inom alla idrotter.

Fundera gärna på vem och vilka ni attraherar i din förening och vilka normer ni behöver förändra eller utveckla för att kunna inkludera fler. Det handlar om ledarskapskulturen, sättet att kommunicera och förmågan att bredda sina aktiviteter och erbjudanden. Det handlar inte i första hand om att sluta med det ena eller andra, utan snarare om förmågan att lägga till något bra. Det handlar om att låta triangeln flytta in i rektangeln.

//Anna Iwarsson

2 tankar på “NÄR TRIANGELN FLYTTAR IN I REKTANGELN

  1. Härlig struktur och tankar – får mig att fundera vidare på och konkret visa hur idrottsförbund och RF kan stötta idrottsledare som nätt och jämt klarar träningen och på det ska öppna upp och förändra – alltså, det går att lösa och jag är positiv, men tror att när det lyckats är detta en av framgångsfaktorerna. Så viktigt att snabbt komma igång med den dialogen. Viktigt också att ta in de som ska inkluderas tidigt i dialogen om lösning då de sitter på många bra lösningar redan.
    Tack Anna!
    /Hans

  2. Härlig struktur och tankar – får mig att fundera vidare på och konkret visa och ge. verktyg hur idrottsförbund och RF kan stötta idrottsledare som nätt och jämt klarar träningen och på det ska öppna upp och förändra – alltså, det går att lösa och jag är positiv, men tror att när det lyckats är detta en av framgångsfaktorerna. Viktigt också att ta in de som ska inkluderas tidigt i dialogen om lösning.
    Tack Anna!
    /Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s